Poczta enter.net.pl | Pobieralnia (linkownia) | ENTER FAQ | Mapa Forumowiczow (motiwm) | Watki archiwalne
Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » PORADY » Sprzęt




 Strona 1 z 1 [ Posty: 23 ] 



Autor Wiadomość
 Tytuł: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Cz 17.02.2011 19:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Witam.

Zaglądam sobie pewnego razu do Menedżera Urządzeń i widzę, że pojawiło mi sie tam Nieznane urzadzenie. Rozpocząłem walkę. Trwa ona już pewien czas i doprowadziła mnie do reinstalacji systemu. Niestety zaczynam sie poddawać.

Komputer to laptop HP G7065EA zakupiony w Anglii 3 lata temu. I to też jest problem, bo w Polsce ta wersja nie była sprzedawana i nie ma dla niej wsparcia technicznego. Na stronie angielskiej jest ale ja w tym jezyku niezbyt kumaty jestem i jedyne co mogłem to pobrałem wszystkie sterowniki do tego modelu.
Poszperałem po Google, znalazłem dwa programy które służą do rozpoznania nieznanych urządzeń (Unknown Devices i Unknown Device Identifier) lecz niestety nie rozpoznały.
AIDA pokazuje mi w sekcji: Windosowe sterowniki - sterowniki niezgodne z Plug & Play
jeden sterownik Unknow i podaje takie dane:
ID sprzętu ACPI/HPQ0006
Urządzenie PnP HP Quick Launch Buttons

Takie same dane pokazuje Menedżer Urzadzeń. Zainstalowałemm oczywiscie raz jeszcze sterownik Quick Launch Buttons ale niestety bez zmian.
Zainstalowałem wszystkie dostepne sterowniki od HP do tego modelu - bez rezultatu.
Kombinowałem równiez w trybie awaryjnym i nic.
O ile dobrze pamietam to poprzednio Menedżer pokazywał mi dwie karty graficzne a teraz jedną (AIDA pokazuje dwie). Odinstalowałe i ponownie instalowałem grafikę - bez zmian.
Koncepcje mi się skończyły.
Komputer działa niby normalni, ale to Nieznane Urządzenie mnie do pasji doprowadza.

Ktoś pomoże? Jakieś sugestie?

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Cz 17.02.2011 20:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
A jaki masz system - XP, czy Vista? Jak dla mnie to Vista (więcej na stronie HP dla niej) ... :)
Osobiście uważam, że problemem z tym wszystkim może być (nie tylko) wersja językowa
systemu. Anglojęzyczny System z komputerem ze swojego rejonu ma większe wsparcie
i szybciej w Windows Update znajdzie odpowiedni "driver". Ponieważ jednak język angielski,
jak sam napisałeś, nie jest Twoją mocną stroną, nawet jeśli chodzi o "intuicyjną obsługę"
może być z tym pewien problem.

Skoro podchodziłeś do tej sprawy już na tyle radykalnie, by przeinstalowywać System wiele
razy, może warto przeinstalować go na wersję anglojęzyczną i sprawdzić przynajmniej jak
wtedy przedstawia się sprawa tych urządzeń, oraz sterowników w witrynie Windows Update...

Tak od razu nie przychodzi mi nic nowego do głowy... Daj mi znać i więcej info o Twoim
Systemie, komputerze, danych technicznych notebooka i... jakie urządzenia i sprzęt
w ogóle podłączasz do niego (co poza jego seryjnymi wnętrznościami do niego dodajesz)...

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Cz 17.02.2011 23:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Wgrany orginalny system Vista Home Premium 32 bit (polski). Płyty recovery (a właściwie jedna płyta) uległa uszkodzeniu, partycja recovery skasowana. Czyli o powrocie do orginalnej angielskiej wersji nie ma mowy.
Sterowniki pobrane z angielskiej strony HP (wszystkie dedykowane pod ten konkretny sprzęt) ze strony:http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?os=2093&lc=en&cc=uk&dlc=en&sw_lang=&product=3716523 tutaj tez pozostałe informacje o laptopie.
Z urzadzeń zewnetrznych nie podłączałem ani nie instalowałem sterownikiów aby mieć pewność, że problem tkwi we wnętrzu laptopa.

Raport o sterownikach jest tutaj http://chomikuj.pl/bojarek/HP+G7065EA/Raport/Raport_sterowniki,443913385.txt
Raport o sprzęcie tu: http://chomikuj.pl/bojarek/HP+G7065EA/Raport/Raport_sprz*c4*99t,443909920.txt

Pliki są małe więc pobierzesz bez logowania. Tutaj nie mogłem wkleić bo przekraczają liczbę dopuszczalnych znaków.

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Pt 18.02.2011 0:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 19.03.2002 16:10
Posty: 12780
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pliki można (a właściwie trzeba) dodać jako załączniki.


Załączniki:
Raport_sterowniki.txt [322.52 KiB]
Pobrane 85 razy
Raport_sprzęt.txt [322.52 KiB]
Pobrane 78 razy
Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Pt 18.02.2011 3:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Dzięki Jurtv !
Zaczyna mi sie wyłączać myślenie.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Pt 18.02.2011 14:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
1.) Wgraj nowy BiOS (masz F34, a na stronie - F35);
2.) Czy na pewno zainstalowałeś wszystkie sterowniki ze strony? Wszystkie poprawki,
uaktualnienia? Łącznie to 13 instalatorów, oraz 1z4 dostępnych sterowników pod kartę
sieciową (zależne od modelu) i... (na podstawie Twojego numeru seryjnego) pakiet
z płytą serwisową i pełnym (bodajże Vista EN) dedykowanym pod ten model:
http://bit.ly/fpC0QQ Tylko wprowadź odpowiedni numer seryjny w pole i wyszukaj.

Wtedy zobaczymy...

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Pt 18.02.2011 16:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Pakiet z płytą serwisową jest oczywiście do pobrania (wersja angielska) pod warunkiem, że zapłaci cię 32,83 funta.
Sterowniki jak juz pisałem - pobrałem ze strony producenta i zainstalowałem (Windows Update zaproponowała kilka uaktualnien, co też uczyniłem).
Co do BiOSU to faktycznie nie zauwazyłem, że jest nowszy. Pobrałem nową wersje i myślę teraz właśnie co z tym fantem zrobic? Kiedys uaktualnienie biosu wygladało inaczej (dyskietka, program do wgrywania) a tu jest normalna aplikacja pod Windowsa.
Ale zobaczymy. Kto nie ryzykuje - w kozie nie siedzi :)

-----------------------------------------------------------------------------------
Poszło bezproblemowo.
BiOS zaktualizowany do wersji F35. Ale (zawsze musi być to ale?) AIDA pokazuje datę biosu systemowego 03/29/10 a biosu wideo 08/28/07 i mówi, że bios wideo jest starszy niż dwa lata i sugeruje jego uaktualnienie.

Problem główny jednak pozostał.
Muszę jeszcze spróbować odzyskać dane z uszkodzonej płyty RECOVERY - może się uda. Fizycznych uszkodzeń płyty nie widać (a była z pewnością dobra, bo raz był system wgrywany z tych płyt).

------------------------------------------------------------------------------------

No i dupa, że tak powiem. Napęd przestał czytać płyty dwuwarstwowe. Widzi je jako czyste płyty. Nie wiem tylko w którym momencie to się stało?
Czyli, że nie mogę odzyskać danych ze swoich płyt.
Próbowałem zadziałaćz firmware napędu optycznego ale okazało się, że producent (Samsung) nie wspiera tego produktu (TS-L632H). Natomiast producent laptopa odsyła do płyt recovery. Koło sie zamyka.
Szperałem w necie i znalazłem sporo firmware do tego sprzętu. Tylko które wybrać?
Popróbowałem z kilkoma na ryzyk-fizyk ale żaden nie chciał się zainstalować bo krzyczał, że nie jest do tego sprzętu.
Jakieś sugestie?

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: Pt 18.02.2011 23:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Jesli nie masz innego napedu zewnetrznego, moge Ci pomoc wykonac kopie
tych danych DVD Recovery, ew. znalezc driver/firmware do tego napedu.
Podeslij mi poczta te plytki, ja je skopiuje, ew. przerobie na jednowarstwowe i Ci
odesle.
Napisz tylko mi na PW, jesli chcesz...

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: So 19.02.2011 0:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Bardzo chetnię ale póki co jeszcze się nie poddaję.
Co do firmware to kilka sztuk pobrałem ale nie dają się zainstalować. Kończy się to zawsze komunikatem o niekomatybilności.
Jak to zmusić do zainstalowania się?

Znalazłem taki sposób:
Cytuj:
Potrzebujemy do tego program: SFDNWIN (można znaleźć w Google) Tworzymy skrót do programu, kilkamy WŁAŚCIWOŚCI i w polu element docelowy dopisujemy na końcu -nocheck
Dzięki temu program nie sprawdza czy firmware, który chcemy dodać jest stary/ taki sam ja ten w napędzie/ niekompatybilny

Niestety nie sprawdza się.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: So 19.02.2011 0:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Nie da sie zmusic. W logach z AIDA masz podany dokladny model napedu. Skopiuj go
i szukaj w google fraz z nazwa napedu, modelem notebooka oraz slowami "hp",
czy "firmware".
Istnieje tez mozliwosc, ze HP zablokowalo
mozliwosc programowa wgrywania nowego
firmware'u celem zachowania kompatybilnosci, ale to raczej rzadkosc..

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: So 19.02.2011 0:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
:) :brawo:
A jednak sie udało! Spsobem który cytowałem - tylko użyłem wielkich liter czyli wyszło tak:
C:\Users\Jarek\Desktop\ss\SFDNWIN3.25.6.exe -NOCHECK
i teraz już czyta dwuwarstwówki. Wezmę się za odzyskiwanie danych z moich płyt recovery (ale to już może rano - czas się przespać).
Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: So 19.02.2011 13:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Czekam(y) zatem na rezultaty :D

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: So 19.02.2011 18:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Rezultaty?
Gadać mi się nie chce. Problem podstawowy pozostał czyli nieznane urządzenie wciąż figuruje w memedżerze a doszedł kolejny: napęd optyczny zwariował. Częściej nie czyta płyt niż czyta. Wgranie firmware nie pomogło jednak. Sterowniki też nie pomogły.
Napęd nie wygląda na uszkodzony bo po włozeniu płyty (nawet tej recovery dwuwarstwowej) i wystartowaniu z niej komputera - czyta normalnie.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: So 19.02.2011 21:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Nie chcę mówić źle, ale może pora sprzedać komputer póki jeszcze jest coś wart,
a za pieniądze kupić nowy? Albo dołącz zewnętrzny napęd/kup za bezcen DVD-ROM
i podłącz do komputera. Przywróć system, sprawdź co nie tak i już.. Może w ten
sposób coś będzie lepiej...

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 0:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Takimi dobrymi radami nic nie wnoszącymi do tematu to piekło jest wybrukowane.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 9:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
A czego drogi kolego oczekujesz od sprzetu, ktory ma swoje latka.. Napedy Samsung
padaja, bo to nie jest super dobra marka.
A zwazywszy, ze 'wymusiles' wgranie nowego firmware, moze stad te problemy.
Ogolnie przed takim zabiegiem warto takze zrobic kopie obecnego firmware'u...

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 13:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Napęd nie padł. Czy ja mówiłem, że nie zrobiłem kopii orginalnego firmware? Tylko, że przywrócenie go nic nie dało. System bootuje z płyty i normalnie ją czyta. Moim zdaniem problem tkwi gdzies w systemie.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 14:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Dlatego może wykonanie kopii nośników byłoby lepszym wyjściem. Ewentualnie
wraz z weryfikacją ich danych, etc. Moja propozycja jest nadal aktualna...

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 19:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Siedzę właśnie na komputerze stacjonarnym i staram sie odzyskać dane z pierwszej płyty. Używam programu BadCpy.
Miele od kilku godzin jeden plik (a uszkodzonych jest siedem) preload/BASE15.WMI i powoli trace nadzieję.
Na drugiej płycie też są uszkodzone pliki w łącznej ilości 7.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 20:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
A plyty sa porysowane? Jak bardzo gleboko sa te rysy? Moze w przypadku
calkowitego braku powodzenia warto wydac te gora 20zl i profesjonalnie je
odrestaurowac 'scinajac' zewnetrzna, porysowana strone nosnika?
A moze to nie wina plyt tylko napedu(ow)?

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 21:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Na obu płytach, w tej samej odległosci od środka jest malutkie zmatowienie po okręgu (około milimetrowe). I nie jest to od strony etykiety.
Wiem które konkretnie pliki są uszkodzone.Wciąż program próbuje to odczytać - ale chyba to wyłączę, bo straciłem cierpliwość.
Rzuciłem już temat na Wyspy. I chyba trzeba będzie zapłacić i kupić RecoveryKit dla świetego spokoju.

_________________
Obrazek


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 21:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Ogolnie zmatowienie kojarzy mi sie z rozpoczynajacym sie procesem utleniania
nosnika, ale... dziwi mnie i to, ze to w tej samej odleglosci i to, ze to markowe
nosniki, wiec na nich to powinno sie wolniej dziac i nie pojawiac... :/
A jesli chodzi o nosniki...:
1. Sprowadzasz je, czy ktos Ci przywiezie?
2. Moze mi je podeslesz, bo moze nie sa jeszcze stracone ;)

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Nieznane urządzenie
 Post Napisane: N 20.02.2011 23:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 21.11.2003 22:25
Posty: 455
Lokalizacja: Szkieleczczyzna
Nie wygląda mi to na proces samoistny. Myślę raczej, że w czasie kiedy one były w napedzie to przykleił sie tam jakiś okruch, paproch lub cos innego wpadło. To jest idealnie okrągły ślad - musiał powstać podczas obracania się płyt. Na pierwszy rzut oka go nie widać.
Na Wyspach mam córkę i jutro ma sie skontaktowac z tamtejszym serwisem. Odpowiedź bedzie jutro wieczorem. I nie myślę o przesyłaniu lecz o zrobieniu tam obrazu i wrzuceniu na jakiś serwer. Myślę, że bedzie szybciej.
O podesłaniu Ci płyt pomyslę.

_________________
Obrazek


Góra 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
 Strona 1 z 1 [ Posty: 23 ] 




Strona główna forum » PORADY » Sprzęt


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Polityka Cookies