Poczta enter.net.pl | Pobieralnia (linkownia) | ENTER FAQ | Mapa Forumowiczow (motiwm) | Watki archiwalne
Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    FAQ

Strona główna forum » PORADY » Klub Użytkownika




 Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ] 



Autor Wiadomość
 Tytuł: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: N 15.05.2011 4:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 17.01.2010 6:27
Posty: 253
Witam serdecznie :) .
W Win 7 i w XP jest opcja Kompresuj ten dysk .
Znajomy powiedział mi o takim problemie .
Konkretnie jedno z jego młodszego rodzeństwa , będące w twórczej euforii zaznaczyło Kompresuj ... , gdy odznaczył - to System ( Win 7 ) padł mu , co skończyło się nową instalacją .
Bronić hasłem dostępu do komputera nie chce , więc się pyta czy jest taka możliwość dokonania zmiany w Rejestrze , żeby całkowicie usunąć ten wpis ale tak , by nie miało to żadnego wpływu na prawidłową pracę Windowsa .
Po prostu żeby go najlepiej nie było wcale ( oczywiście tego wpisu :D ) .
Od siebie dodam , że nieraz w XP korciło mnie zaznaczyć tą opcję - ale jakoś nie było odwagi to zrobić .
Więc bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego problemu :)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: N 15.05.2011 15:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 19.03.2002 16:10
Posty: 12780
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kiedyś, gdy dyski nie były tak pojemne i liczył się każdy megabajt, stosowałem kompresję do niektórych folderów systemowych, po wyłączeniu jej nic się nie działo. Inna sprawa, że nigdy nie stosowałem kompresji do całej partycji. Nie wiem jak usunąć tę opcję całkowicie z systemu. Mnie fakt padnięcia wina, zachęciłby do ponownego zastosowania kompresji i prób wyjaśnienia z jakiej przyczyny system pada. :)


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 4:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 17.01.2010 6:27
Posty: 253
He ! he ! :DD
Na żadne eksperymenty namówić się nie dam :) .
Przy moim i kolesia wiedzy komputerowej jest to za drogi interes :D .
Ja tam wolę poczekać na wypowiedź osób - 100 % a nawet 1 % więcej , bardziej niż ja znających temat .
A tak swoją drogą to Wszystkim z okazji nowego Dnia Tygodnia , życzyć się ośmielam - pogodnych - w sensie " atmosferycznym i duchowym " - dni :) .


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 8:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Ze swojej strony dodam tylko tyle, do wypowiedzi @Jurtv:
Kompresja dysku, to narzędzie wprowadzone tak 'w pełni' w Windows XP w 2001 roku.
Pozwalało na skompresowanie tych 'dających się' i systemowych plików jak archiwum Zip,
celem przyoszczędzenia miejsca. Ponieważ dekompresja wymagała 1,5 wolnego miejsca
niż plików oryginalnie (pliki spakowane + pliki dekompresowane + zapas na obliczenia),
wielu osobom nigdy nie udało się potem przywrócić Systemu do stanu sprzed kompresji :(

W Systemie Windows Vista, a obecnie także Windows 7 system ten uaktualniono,
poprawiono i udoskonalono. Kompresja danych (przede wszystkim Systemowych)
jest lepsza (co widać nawet po instalatorze - obraz Systemu to raptem 2,5 GB na DVD,
a po wypakowaniu już prawie 10 GB). Dane bowiem są kompresowane tak, by zaoszczędzić
miejsce, jednocześnie eliminując duplikaty - czyli zwielokrotnienia plików.

W kwestii blokady tej opcji - nie istnieje możliwość zablokowania tej opcji w karcie
Właściwości, jedyne co można zrobić to zablokować opcję poprzez CleanupMgr
(Menadżer Oczyszczania Dysków), by nie szukał tych plików.
Jeśli jednak bardzo Cię interesuje ta opcja, mogę Ci napisać skrypt to wykonujący.

A w kwestii błędu w Win7 pod względem tego narzędzia - to się nie zdarza. Jeśli się zdarzyło,
to znaczy, że w Systemie musiało coś być, co przeszkodziło temu procesowi. System
sam z siebie takiego 'padania' nie wykonuje podczas kompresji/dekompresji, gdyż jest
na to odporny. Jedyne co mu potrzeba to (niestety) 2x więcej miejsca niż dane oryginalne.
Tutaj Windows 7 jest bezlitosny (to wielkość zalecana). Spowodowane jest to większą
skutecznością kompresji oraz większym nakładem tego procesu.

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 12:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 19.03.2002 16:10
Posty: 12780
Lokalizacja: Bydgoszcz
arnold napisał(a):
He ! he ! :DD
Na żadne eksperymenty namówić się nie dam :) .
Przy moim i kolesia wiedzy komputerowej jest to za drogi interes :D .
....

E, coś taki bojący, bez ciekawości, a ciekawość prowadzi w prostej drodze do eksperymentów, nie ma poznawania.
Tym bardziej, że akurat w tej dziedzinie niczym to nie grozi. Lusterko systemu przecież już umiesz sobie zrobić, więc można system eksperymentalnie ujeżdżać. :)
Ja mam teraz gorzej, bo siedzę na SSD, a ten skubany nie lubi rodea. Ale i z takiej sytuacji jest wyjście twórcze ;), czyli drugi bliźniaczy systemik na HDD. :)
Poza tym ta sytuacja zmusza mnie do chirurgii precyzyjnej, a to ma też swoje zalety. :)


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 13:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
Widzisz @Jurtv.. a ja właśnie jestem na przedmetku zakupu SSD Intel 320 Series 300GB.
I przez te Wasze ciągłe problemy się waham. Chciałem wstawić sobie to maleństwo
do mojego netbook'a, bo 5400RPM mu nie służy. z Atom D5xx series, 4GB RAM, SSD,
nVidia ION2 i Win7 HP (bądź Ulti) byłaby to błyskawica... ale się waham :?

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 14:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 19.03.2002 16:10
Posty: 12780
Lokalizacja: Bydgoszcz
A dlaczego się wahasz? Ja nie żałuję i nie wrócę już dobrowolnie z systemem na HDD. SSD to zupełnie inna filozofia i trzeba się z tym oswoić. Np. wrzutka obrazu partycji. Na HDD wrzucałem poprzez nadpisywanie, na SSD trzeba wyczyścić dysk i dopiero potem wrzutka inaczej zapisze się niejako obok. Co prawda będzie widoczny tylko nowy system z obrazu, ale komórki będą zajęte. Filozofia życia z SSD jest inna, ale to dobrze, wreszcie coś nowego. ;)
Dysk bardzo ładny, tylko czy on nie będzie droższy od całego Netbooka?
Do tego w porównaniu z tym co masz, to ślepy by nie zauważył różnicy. :P
edycja:
Inny sposób korzystania z dysku SSD przeze mnie to min. też to, że nie trzymam na nim żadnych dokumentów których wolałbym nie udostępniać innym. Bierze się to z tego, że podobno (sam nie robiłem testów) trudno z takiego dysku usunąć dane z 100%, stąd potrzeba szyfrowania sprzętowego, ale w wybranym przez Ciebie zdaje się jest zaimplementowane szyfrowanie. Poza tym w razie konieczności wysyłki dysku na reklamację, nie będę się obawiał o dane drażliwe. :)


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 16:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 17.01.2010 6:27
Posty: 253
No nie . :)
Moi drodzy - ale Was wspaniale się czyta :DD .
Po takiej lekturze przestaje się mieć erotyczne sny na spory kawałek czasu :diabel: - He ! he !
Kolesiowi podrzuciłem link odpisał mi , że z tekstem ak_center gruntownie i dogłębnie się oswoi i odpisze jaką podjął opinię .
Napisał również , że bardzo ak_center dziękuje za wyjaśnienie - co niniejszym przekazuję .
Ja osobiście nie będę robił podchodów do Kompresuj ... - wystarczy mi świetne wyjaśnienie tej sprawy .
Dziękuję i pozdrawiam :) .


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 17:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
@Arnold... Ciekawe zatem co tam znajomy wykombinuje :P

@Jurtv... powiem Ci tak. Na SSD da się dane usunąć (97%), ale głównie Guttmann'em
(nadpis 35 razy). Nie ma 100% pewności, ale jednak jest to więcej niż raz TRIM'em
poprzez System :D

A propós ceny... Hmm. Za 300GB dam niespełna 1000zł. Notebook kosztował mnie 4500zł.
Czy to połowa ceny kompa? :D Nie wiem :P Po prostu chcę mieć coś wydajnego.

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 18:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 19.03.2002 16:10
Posty: 12780
Lokalizacja: Bydgoszcz
ak_center napisał(a):
.....

@Jurtv... powiem Ci tak. Na SSD da się dane usunąć (97%), ale głównie Guttmann'em
(nadpis 35 razy). Nie ma 100% pewności, ale jednak jest to więcej niż raz TRIM'em
poprzez System :D

.....

Dobre. To może od razu gwoździem go, tym do trumny. :P

ak_center napisał(a):
...

A propós ceny... Hmm. Za 300GB dam niespełna 1000zł. Notebook kosztował mnie 4500zł.
....

Pisałeś Netbooka, stąd moje pytanko o cenę, a odnośnie ceny tego intela to gdzie za tak małą kwotę można zostać ich właścicielem?
To jak, kupujesz go czy jeszcze jakieś obawy?


Góra 
 Tytuł: Re: Kompresuj ten dysk w Windows 7 / XP
 Post Napisane: Pn 16.05.2011 20:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 05.10.2004 15:57
Posty: 1145
Lokalizacja: Warszawa
W kwestii TRIMa: Amerykanski Depart. Obrony robil ostatnio testy SSD i czyscil
je raz, dwa, siedem az... do Guttman'owskich 35. Zawsze zostawalo od kilku MB do Gigabajta...
Wiec zostaje ten 'gwozdz' chyba :D

W kwestii zakupu i kompa: Tak to netbook (wybacz za zamieszanie). Atom, ale az
4-watkowy (dwa rdzenie) 1.8GHz, ION 2 HD, 3GB DDR3, 500GB HDD i... 8h na baterii :D Stad taka cena...
Jesli mowa o zakup, to kupuje, ale po zastrzyku gotowki - po wakacjach, lub
w trakcie... Moze wyjda lepsze modele, bo szykuje sie ogromna fala SSD od Intela :P

_________________
Pozdrawiam.
.:: "If You can understand the me, then I can understand the You" - E.C. ::.
.:: "To, co zdobyliśmy z trudem, najbardziej kochamy" - Seneka ::.
Pozdrawiam także wszystkich forumowiczów :) - ak_center
Zapraszam na: Krupers.pl - Blog Krupers'a, twórcy RGBS | RGBStudios - IT, ICT, Tłumaczenia, HelpDesk i Elektronika


Góra 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
 Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ] 




Strona główna forum » PORADY » Klub Użytkownika


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Polityka Cookies