Forum magazynu komputerowego ENTER
www.enter.pl

Problem z konfiguracją sieci

Wydrykowane z: Forum Magazynu Komputerowego ENTER
Adres URL wątku: http://forum.enter.pl/archiwum/forum_watek_nr_9389.html

Wątek:

Autor wątku: Disaster
Temat: Problem z konfiguracją sieci
Forum: Klub Użytkownika
Wysłane: 18/02/2004 12:17:37
Treść:

Mam dwa komputery jeden z Win 98 drugi z Win XP, połączone skrosowaną skrętką. Ustaliłem adresy IP na 196.168.0.1 i 196.168.0.2, maska podsieci 255.255.255.0. Niestety komputery "nie widzą się" w sieci nie ma ich w otoczeniu sieciowym. Nie mam możliwośći dostępu do dyków mimo udostępnienia ich. Co ciekawe działa natomiast współdzielenie internetu - na obu komputerach mogę korzystać z www. Co zrobić żeby komputery "zobaczyły" się?

Disaster

Odpowiedzi:

Autor odpowiedzi: Apio
Wysłano: 18/02/2004 14:33:40
Treść:

Sprawdź czy macie wpisaną taką samą "grupę roboczą", ale z tego co słyszałem to problem może być większy niż to.

don`t you know i`m loco ?

Autor odpowiedzi: Disaster
Wysłano: 18/02/2004 15:37:10
Treść:

Grupa robocza jest ustawiona standartowo - worksgroup, na obu komputerach tak samo....

Disaster

Autor odpowiedzi: amirez
Wysłano: 18/02/2004 17:06:25
Treść:

Jeżeli ustawienia programowe są dobre, przewód sprawny - to ja zacząłbym od sprawdzenia czy nie ma na dyskach "robali". Miałem kiedyś taką samą sytuację. Internet działał, a komputery siebie nie widziały. Odpowiadał za to trojan.

Pozdrawiam
Zbyszek /amirez/

Autor odpowiedzi: gregpro
Wysłano: 18/02/2004 17:34:08
Treść:

Nie wiewm jak robiłeś połączenie - od którego zacząłeś, bo najpierw trzeba XP, a potem 98. U mnie ten problem odpadł, gdyż na jednym mam 2 partycje (win98 i winXP), a na drugim tylko win98 i łączę przez win98, podaj jeszcze jakie protokoły masz (może być za mało lub za dużo 'taki to jest ten nasz windows').
Pozdrawiam

'piętnujcie zło nie żywiąc nienawiści,
nienawiść bowiem jest przyczyną zła'

Wysłano: 18/02/2004 17:58:42
Treść:

Może faktycznie nie sprecyzowałem tego dokładnie. Wszelkich "robali" i innych tego typu rzeczy brak. Sprawdzałem NAV 2003 z aktualną bazą wirusów. Protokoły są ustawione prawidłowo bo komputer z XP spięty z laptopem kolegi (też z XP) działa bez problemu oba komputery są widoczne. Komputer z 98 też testowałem w ten sposób u drugiego kolegi, gdzie z powodzeniem utworzyliśmy sięć Win 98 + Win 95. Kabel jest sprawny, i prawidłowo skrosowany zgodnie ze standartami. Sterowniki obu kart sieciowych (zresztą identycznych) zainstalowane, brak konfliktów sprzętowych. Test obu kart za pomocą oprogramowania dołączonego przez producenta wypadł pomyślnie. Obie karty "widzą się" wzajemnie....

Disaster

Autor odpowiedzi: Mariusz
Wysłano: 18/02/2004 18:33:51
Treść:

Witam,
Komputery się widzą, bo czemu nie jak wszystko sprawne.
Niestety sieć Win 98 z Win XP tak czasami do siebie ma - niekompatybilność systemów
Internet masz przez protokół TCP/IP a współdzielenie plików przez składnik Udostępnianie plików i drukarek (chyba...).

Ja usuwałem protokóły i składniki w win98, korzystałem z kreatora sieci XP (na obu komputerach) i po którejś próbie zaskakiwał.
Później można ręcznie IP sobie pozmieniać (jak już wszystko OK).

Pozdrawiam,

Nakarm dziecko - www.pajacyk.pl

Wysłano: 18/02/2004 18:54:22
Treść:

taa kompatybilność nigdy nie była mocną stroną microsoftu ;-). Ale spróbuje. Dzięki :-)

Disaster

Autor odpowiedzi: Michalko
Wysłano: 18/02/2004 19:24:44
Treść:

Zazwyczja trzeba przepuścić konkretne IP-eki przez firewalla żeby ich nie blokował.

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów!!!

Wysłano: 18/02/2004 19:32:29
Treść:

A co ma firewall do wiatraka?

Disaster

Autor odpowiedzi: x-men
Wysłano: 18/02/2004 20:22:47
Treść:

Jeśli dwa XP-ki sie widzą a 98 z XP nie to najprawdopodobniej brakuje Ci protokołu NetBEUI tak sądze

Wysłano: 18/02/2004 20:28:55
Treść:

O ile dobrze pamiętam w XP nie ma takiego protokołu. Czy można go doinstalować?

Disaster

Autor odpowiedzi: x-men
Wysłano: 18/02/2004 20:40:21
Treść:

Dziwne bo w 2000 go mam kiedyś przeczytałem że on jest odpowiedzialny za połaczenie z 9xx.Zobacz czy jak dodasz protokół nie wywali Ci kilku do wyboru

Wysłano: 18/02/2004 20:44:47
Treść:

Niestety jedyny dostępny w XP protokół obok TCP/IP to NetBIOS
NetBEUI brak :-(

Disaster

Wysłano: 19/02/2004 09:18:49
Treść:

Tak czy siak dzięki X-men. Znalazłem instrukcje instalacji protokołu NetBEUI w windows XP, teraz już wszystko działa.
Pozdrawiam

Disaster

Forum Magazynu Komputerowego ENTER : http://forum.enter.pl/

© 1997-2004 LUPUS Sp. z o.o.