|
Problem z konfiguracją sieci Wydrykowane z: Forum Magazynu Komputerowego ENTER Wątek: Autor wątku: Disaster
Temat: Problem z konfiguracją sieci Mam dwa komputery jeden z Win 98 drugi z Win XP, połączone skrosowaną skrętką. Ustaliłem adresy IP na 196.168.0.1 i 196.168.0.2, maska podsieci 255.255.255.0. Niestety komputery "nie widzą się" w sieci nie ma ich w otoczeniu sieciowym. Nie mam możliwośći dostępu do dyków mimo udostępnienia ich. Co ciekawe działa natomiast współdzielenie internetu - na obu komputerach mogę korzystać z www. Co zrobić żeby komputery "zobaczyły" się?
Odpowiedzi:
Autor odpowiedzi: Apio Sprawdź czy macie wpisaną taką samą "grupę roboczą", ale z tego co słyszałem to problem może być większy niż to.
Autor odpowiedzi: Disaster Grupa robocza jest ustawiona standartowo - worksgroup, na obu komputerach tak samo....
Autor odpowiedzi: amirez Jeżeli ustawienia programowe są dobre, przewód sprawny - to ja zacząłbym od sprawdzenia czy nie ma na dyskach "robali". Miałem kiedyś taką samą sytuację. Internet działał, a komputery siebie nie widziały. Odpowiadał za to trojan.
Autor odpowiedzi: gregpro Nie wiewm jak robiłeś połączenie - od którego zacząłeś, bo najpierw trzeba XP, a potem 98. U mnie ten problem odpadł, gdyż na jednym mam 2 partycje (win98 i winXP), a na drugim tylko win98 i łączę przez win98, podaj jeszcze jakie protokoły masz (może być za mało lub za dużo 'taki to jest ten nasz windows
Autor odpowiedzi: Disaster Może faktycznie nie sprecyzowałem tego dokładnie. Wszelkich "robali" i innych tego typu rzeczy brak. Sprawdzałem NAV 2003 z aktualną bazą wirusów. Protokoły są ustawione prawidłowo bo komputer z XP spięty z laptopem kolegi (też z XP) działa bez problemu oba komputery są widoczne. Komputer z 98 też testowałem w ten sposób u drugiego kolegi, gdzie z powodzeniem utworzyliśmy sięć Win 98 + Win 95. Kabel jest sprawny, i prawidłowo skrosowany zgodnie ze standartami. Sterowniki obu kart sieciowych (zresztą identycznych) zainstalowane, brak konfliktów sprzętowych. Test obu kart za pomocą oprogramowania dołączonego przez producenta wypadł pomyślnie. Obie karty "widzą się" wzajemnie....
Autor odpowiedzi: Mariusz Witam,
Autor odpowiedzi: Disaster taa kompatybilność nigdy nie była mocną stroną microsoftu ;-). Ale spróbuje. Dzięki :-)
Autor odpowiedzi: Michalko Zazwyczja trzeba przepuścić konkretne IP-eki przez firewalla żeby ich nie blokował.
Autor odpowiedzi: Disaster A co ma firewall do wiatraka?
Autor odpowiedzi: x-men Jeśli dwa XP-ki sie widzą a 98 z XP nie to najprawdopodobniej brakuje Ci protokołu NetBEUI tak sądze
Autor odpowiedzi: Disaster O ile dobrze pamiętam w XP nie ma takiego protokołu. Czy można go doinstalować?
Autor odpowiedzi: x-men Dziwne bo w 2000 go mam kiedyś przeczytałem że on jest odpowiedzialny za połaczenie z 9xx.Zobacz czy jak dodasz protokół nie wywali Ci kilku do wyboru
Autor odpowiedzi: Disaster Niestety jedyny dostępny w XP protokół obok TCP/IP to NetBIOS
Autor odpowiedzi: Disaster Tak czy siak dzięki X-men. Znalazłem instrukcje instalacji protokołu NetBEUI w windows XP, teraz już wszystko działa. Forum Magazynu Komputerowego ENTER : http://forum.enter.pl/ © 1997-2004 LUPUS Sp. z o.o. |
|
|